Lecția de psihologie

Zilele acestea vorbeam cu nişte prieteni despre necesitatea sau obligativitatea de a frecventa facultatea de psihologie, cum că fiecare persoană ar trebui să o urmeze şi abia apoi să pornească în viaţă. Nu ştiu dacă este chiar aşa, cu atât mai mult cu cât sunt multe persoane care hotărăsc să înceapă această facultate când au deja o vârstă şi doresc să facă o schimbare în carieră, unii dintr-o nevoie personală potrivită mai curând pentru psihoterapie sau dintr-o nevoie de dezvoltare spirituală.

Una peste alta, psihologia este un domeniu seducător, cu trimitere directă către conţinuturi profunde ale naturii umane, cu multiple valenţe practice în domenii diverse ale vieţii. La facultate însă sunt multe materii nu la fel de fascinante, predate de profesori uneori nu neapărat buni oratori sau pedagogi, cu rigori de urmat de care mulţi îşi doresc cu nerăbdare să scape în liceu. Îi încurajez să urmeze această facultate pe cei care doresc să îşi facă o carieră în domeniu, nu însă şi pe cei care doresc doar sa îşi rezolve probleme personale (mult mai de folos şi mai eficientă este o colaborare cu un consilier psihologic) sau care doresc să îşi dezvolte cultura generală.

Pentru aceştia din urmă şi nu numai, m-am hotărât să lansez o nouă rubrică – Lecția de psihologie – care va cuprinde noţiuni elementare de psihologie generală explicate pentru publicul larg şi cu exemple relevante. Dacă aceste noţiuni introductive te fascinează şi ai dori să interacţionezi cu ele zilnic, atunci poţi să iei în calcul cu seriozitate şi o carieră în domeniul psihologiei.

Lecţia de psihologie va avea, pe cât posibil, săptămânal un articol, publicat joia sau vinerea, astfel încât pe perioada weekendului să poţi medita la noţiunile prezentate şi eventual să le pui în practică sau să le identifici în viaţa de zi cu zi, după caz. Nu am pretenţia realizării unui curs academic bine organizat curricular, nici nu mi-am propus, aşa cum nu am pretenţia intrării în unele polemici legate de diversele curente care fac parte din această ştiinţă.

Ceea ce imi doresc este să contribui și să aduc puţină claritate asupra domeniului către indivizi care nu sunt specialişti, să lămuresc anumite noţiuni şi, de ce nu, să trezesc un pic de pasiune pentru psihologie şi cunoaştere a naturii umane.

La urma urmei, tocmai a început un nou an universitar.

Autor: Monalisa Tudor

psiholog, psihoterapeut, trainer