La mulți ani de rezoluții

La mulți ani, oameni buni! Anul 2018 poate fi cu siguranță mai bun dacă avem încredere în el și în noi că așa va fi.

Dar cum îi șade bine românului care a preluat acest obicei (bun, să zicem) de pe la vestici, sigur își face o listă de rezoluții lungă cât o zi de post. Că doar de, omul are multe dorințe pe care ar vrea să și le îndeplinească într-o viață. Numai că le îngrămădește pe toate de îndeplinit înt-un singur an. Și pornește cu entuziasm și își face planuri, visează cu ochii deschiși cum le îndeplinește, își face abonament la sală, își umple frigiderul de salate, își cumpără cărți de dezvoltare personală și… îl ține toată treaba asta vreo 2-3 săptămâni.

Nu-i mare șmecherie să îți îndeplinești dorințele, ai zice, numai că uite că ai alte urgențe, poți să mai amâni un pic că nu o fi foc, dar mai bine să începi de luni și nu de marți când sunt 3 ceasuri rele, dar uite că luni ai ședință cu șeful ăla idiot care nu te lasă să îți vezi și de viața ta, la naiba, dacă tot au trecut 2 săptămâni din ianuarie mai bine încep din februarie, după ce se mai liniștesc lucrurile…

Una peste alta chiar nu-i mare șmecherie să-ți îndeplinești dorințele, mai ales dacă ai deja niște abilități, precum un pic de voință, un pic de organizare, un pic de direcție dar mai ales lucrurile alea pentru care faci efort să le îndeplinești chiar să conteze pentru tine.

Uite, dacă lista ta de rezoluții conține dorințe ușor de îndeplinit precum:

 • să-mi iau pantofii ăia roșii cu toc de 12 cm la care visez de-o viață
 • îmi las părul lung sau îl vopsesc albastru
 • îmi las mustață (hei! fără prejudecăți!)
 • mă duc și eu o dată la film la VIP, ce dacă mă costă biletul 100 lei
 • etc. etc. etc.
  ei bine, lista poate să fie lungă cât o zi de post. Dacă reușești să îți îndeplinești o parte dintre aceste dorințe tot vei fi mulțumit. Pentru puțin timp.

 

Dar dacă lista conține dorințe de genul:

 • vreau să ajung director de departament
 • vreau să slăbesc 20 de kg până când ies cu fetele de 8 martie (nu de alta, dar vreau să le fac să moară de invidie)
 • în toamnă vreau să alerg maratonul la Berlin
 • vreau să mă înalț spiritual
 • etc. etc. etc.
  ei bine, aici e, ca să mă exprim de-a dreptul plastic, o altă mâncare de pește, că tot e de dietă.

Sunt bune și dorințele astea, ba chiar mai bune din foarte multe puncte de vedere, pentru că dacă sunt pornite din nevoi profunde, dacă le organizezi bine și dacă faci efortul de a face tot ce e necesar pentru a le îndeplini, vei găsi o satisfacție continuă pe tot parcursul îndeplinirii lor.

Ce îți propun eu pe scurt este să alegi maxim una pentru un aspect important al vieții tale, dintre aspectele vieții să faci niște priorități și să alegi maxim 3 și pe acestea să te focalizezi ca să le îndeplinești iar pe restul să le elimini. Dacă vor fi urgențe, vei aloca timp și pentru celelalte, dar efortul constant concentrează-l pe aceste 3 acțiuni.

Și acum spor, voință și bucurie pentru fiecare mic obstacol depășit. Iar dacă ai nevoie de ajutor, știi deja unde mă găsești!

Autor: Monalisa Tudor

psiholog, psihoterapeut, trainer