Nature vs Nurture

Înnăscut vs Învățat

 

De multe ori, atunci când lucrurile nu merg tocmai bine, oamenii se întreabă: ”oare așa e firea noastră sau așa am învățat acasă?” Și este o întrebare foarte bună pentru că asta îi ajută să se înțeleagă mai bine, să știe ce pot accepta la propria persoană sau ce pot schimba.

Ce înseamnă înnăscut? Toată treaba pornește de la gene care dau anumite trăsături. Cele fizice sunt cel mai ușor de văzut, pe ele le văd oamenii prima dată, încă de la naștere: ”ăsta micul seamănă cu taică-su”, ”de la cine o avea ochii albaștri că noi amândoi avem ochi căprui?”. Trăsăturile psihice înnăscute, precum temperamentul, duc la o direcție sau alta a comportamentului. Temperamentul arată că o persoană are din naștere o structură care o face să fie mai deschisă spre experiențe noi sau mai conservatoare, mai eficientă sau mai dezorganizată, mai extrovertită sau mai introvertită, mai prietenoasă sau mai distantă, mai sensibilă sau mai sigură pe sine. Această structură reprezintră un filtru cu care persoana privește lumea și cu care alege atât experiențele din care învață, cât și ce înveță din experiențe, iar mai departe, cu aceste cunoștințe își formează caracterul.

Dar învățat ce înseamnă? De obicei trăsăturile învățate se văd și ele dar mai târziu, atunci când copilul are comportamente bune sau dificile care sunt puse de multe ori în seama celor 7 ani de acasă. Că doar nu o putea învăța cineva cum să fie mai înalt! Dar ar putea învăța cum să fie mai cuminte.

După cum se vede, atât genele, cât și mediul și educația contribuie la formarea personalității unui om.

Mai pe scurt, înnăscut înseamnă că indiferent în ce mediu a crescut copilul, el va avea anumite comportamente. Aceste comportamente au următoarele caracteristici:

  • stereotipia – comportamentul este tot timpul la fel, indiferent de mediu; ca să luăm ca exemplu mersul, oamenii merg la fel și au aceleași etape de dezvoltare ale mersului: ridicat în picioare cu ajutor, mers cu ajutor, mers de-a bușilea, mers fără ajutor.
  • specific speciei – anumite comportamente apar la toți indivizii dintr-o specie, dar nu și la indivizii din alte specii; oamenii sunt bipezi, indivizii din celelalte specii nu.
  • apare automat – chiar dacă au crescut izolat de alți membri și nu au avut de unde să îl învețe, oamenii tot fac acest comportament; indiferent unde este crescut, copilul tot va ajunge să meargă pe 2 picioare.
  • are o structură completă – chiar dacă individul nu a avut ocazia să îl exerseze (aceasta este o formă de învățare), comportamentul tot are complexitate, chiar dacă într-o formă mai puțin rafinată; chiar dacă a mers numai pe drum drept, atunci când este nevoie omul poate să se cațere pe dealuri sau în copaci.

Învățat înseamnă că indiferent cu ce trăsături s-a născut, un om va putea să aibă un comportament sau altul în funcție de mediul în care a crescut și educația pe care a primit-o.
Astfel, comportamentele învățate apar ca urmare a unor diverse forme de experiențe pozitive sau negative pe care omul le-a avut sau de care nu a avut parte:

  • condiționarea clasică – când un stimul oarecare este pus alături de un comportament;
  • condiționarea operantă – când un comportament este urmat imediat de o consecință pozitivă sau negativă;
  • pedeapsă – atunci când consecința negativă este însoțită de o emoție negativă puternică;
  • modelare socială – ceea ce învață un individ urmărindu-i pe cei din jur (voi scrie despre asta într-un articol viitor).

Văzând toate acestea, acum este mai clar că nu putem pune totul doar pe seama genelor sau doar pe seama mediului și educației. Fiecare are partea sa de contribuție și în ce măsură o fac diferă de la persoană la persoană. Cu cât o trăsătură înnăscută este mai puternică, cu atât este mai dificil de controlat cu ajutorul mediului sau al educației. Dar este posibil!

Cu cât o persoană se cunoaște mai bine pe sine, cu atât îi va fi mai ușor să se accepte așa cum este de la natură adică să își accepte structura sa temperamentală și să găsească avantajele ei. De exemplu, deși aparent societatea modernă valorizează mai mult persoanele extravertite de fapt acestea sunt mai vizibile și mai ușor de identificat și de promovat. Pe de altă parte multe progrese științifice se obțin de către persoane introverite care își petrec viața în laboratoare și biblioteci.

După ce își acceptă natura, oamenii pot învăța să își schimbe comportamentele vechi care au ajuns să le împiedice dezvoltarea și să își dezvolte comportamente noi care să ducă la construirea personalității lor autentice.

 

Autor: Monalisa Tudor

psiholog, psihoterapeut, trainer