Despre stres și cum să ne împrietenim cu el

De cele mai multe ori în perioada de sărbători și vacanțe, oamenii au timp să reflecteze un pic la viața lor, să vadă ce le place și ce nu le place la ei, la ceilalți, la profesie și chiar societate, să ia decizii care să îi ajute să fie mai aproape de ceea ce își doresc și să stabilească pași de acțiune.

Pentru cei mai mulți dintre noi stresul a devenit un obstacol și pare a fi cauza tuturor problemelor pe care le avem atât la nivel personal, un bagaj de dus acasă chiar și după terminarea orelor de serviciu, ceea ce duce la înrăutățirea relațiilor de familie, dar și la nivel profesional, prin dificultățile de îndeplinire eficientă a sarcinilor sau la relațiile cu colegii sau coordonatorii.

Să fie stresul un produs al lumii moderne? Așa ar părea la prima vedere însă acesta există de la începutul vremurilor. Avantajul nostru major este că organismul nostru a dezvoltat mecanisme de a face față factorilor stresanți și chiar să găsească și aspecte pozitive prin activarea lui și prin adaptare. Asta arată că nu stresul este problema, ci convingerile eronate pe care le avem despre stres, care generază sentimente puternice de anxietate și depresie.

Am descris mai pe larg despre beneficiile stresului si modul sănătos de a gândi despre el aici.

Și dacă stresul nu este un lucru nou iar organismul s-a adaptat deja la el, oare noi de ce îl resimțim ca fiind atât de greu de dus? Aceasta este o foarte bună întrebare iar răspunsul este simplu, dar dur: avem un stil de viață care nu ne mai permite pauze în care corpul să aibă timp să își reîncarce bateriile și să se refacă după expunerea la stresor. Din acest motiv organismul este permanent în alertă iar stresul devine cronic.

În cazul acesta ce mai putem face? Pare că nu mai este nimic în controlul nostru. Și totuși, putem face foarte multe pentru noi ca să ne fie mai bine în viață.

Câteva tehnici ușoare ce pot fi puse în aplicare aproape imediat găsiți aici.

Uneori lucrurile pot fi mai dificile însă, deoarece mulți oameni pot avea așteptări foarte mari de la ei și de la cei din jur și din acest motiv nu își dau voie să să ia mici pauze necesare refacerii. Uneori așteaptă rezultate prea mari cu resurse insufieciente (de timp, de energie, de cunoștințe etc). Alteori dificultățile pot fi consecința neîncrederii în sine și în ceilalți și a nevoii de a controla fiecare aspect al unui proiect de viață sau profesional. Și modul de a privi fiecare aspect al vieții ca fiind de o importanță vitală poate aduce mare stres în viața unor persoane deoarece ele evită să ia lucrurile mai ușor, să stabilească priorități, să aloce resurse mai puține, să accepte imperfecțiuni și greșeli.

Ce este foarte important de reținut este că noi toți avem posibilitatea de a face măcar o mică schimbare în bine în viața noastră. Uneori putem face aceasta singuri iar alteori avem nevoie de ajutor și asta este un lucru foarte natural și normal deoarece toți învățăm permanent, singuri sau de la alte persoane din jurul nostru. Gestionarea stresului este doar unul dintre aceste aspecte asupra cărora putem interveni schimbându-ne convingerile sau aplicând câteva tehnici noi prin care să contribuim la creșterea calității vieții noastre.

Autor: Monalisa Tudor

psiholog, psihoterapeut, trainer