Ce este Psihologia?

Psihologia face parte din viața noastră de zi cu zi și oriunde ne-am duce sau ne-am întoarce, elementele ei ne întâmpină la tot pasul. Fie că e vorba despre trăirile noastre, de gânduri, amintiri, fie că e vorba de comportamentele celorlalți și de modul cum relaționăm cu ei, fie că e vorba de mișcările socale, fie că ne gândim la cum luăm o decizie ca să cumpărăm ceva, totul poate avea în spate și o explicație psihologică.

După ce am lansat rubrica Lecția de Psihologie, au fost prieteni care mi-au întrebat mai mult sau mai puțin serios ce este psihologia și cum ne dăm seama dacă o anumită informație este psihologie sau cine știe ce ezoterism, mambo-jambo și au mai folosit și alte expresii de nerepetat aici.

Psihologia este știința care studiază comportamentele și procesele minții.

Atât de simplu e.

Și pentru că e o știință, fie ea chiar nouă (are vechime de cca 100 de ani, deși preocupările acestea legate de natura umană au existat dintotdeauna), înseamnă că este nevoie să folosească 1) concepte ferm dovedite și 2) modul cum acestea au fost dovedite să aibă la bază o metodologie serioasă.

Ce înseamnă concepte ferm dovedite? Sunt mulți care spun că cine știe ce teorie sau metodă miraculoasă are o multitudine de dovezi în spate dar argumentele din spatele lor nu sunt credibile și dacă ar fi să fie reluate experimentele, nu s-ar obține aceleași rezultate. Uite, spre exemplu, dacă se spune despre un copil că este prost dacă nu poate spune o poerzie la serbarea școlară, ar putea fi o teorie dacă sunt suficient de mulți copii care să nu poată să spună poezia la serbarea școlară; precum știți deja din propria voastră experiență de viață, mulți copii nu pot spune poezia din cauza anxietății de a vorbi în fața unui public numeros și nu are nicio legătură cu nivelul lor de inteligență.

Ce înseamnă metodologie serioasă? Am putea vorbi până mâine despre acest lucru și tot nu am epuiza subiectul. Mai pe scurt, să fie utilizate tehnici și instrumente care să măsoare ceea ce îți propun, să fie corect interpretate datele, să se obțină aceleași rezultate dacă experimentul se reia ulterior, cercetătorii să fie corecți și să nu ofere informații mincinoase doar cu scopul de a obține notorietate etc.

După cum se vede nu-i simplu deloc, e multă muncă în spatele fiecărui concept, muncă ce se întinde pe mulți ani de studiu. Informații transmise sunt clare și nu sunt învăluite în unde de mister și fiecare persoană poate ști clar pentru fiecare concept pe ce argumente se bazează și cum acestea la rândul lor au fost demonstrate științific.

Ce sunt procesele minții? Le voi aborda pe fiecare în cadrul acestor mini lecții. În mare, sunt acele mecanisme care învârt rotițele minții noastre și care ne definesc pe noi ca indivizi cu personalitate. Principalele procese de care ați auzit cu siguranță de multe ori până acum sunt: perceția, memoria, gândirea, limbajul, motivația, emoția. Precum am spus, le voi discuta pe larg ulterior.

Care ar fi de fapt principala lecție de azi? Că nu orice informaţie ce este promovată sub umbrela psihologiei este de fapt psihologie, că există multă informaţie care este de fapt nepotrivită cu domeniul, iar persoanele care aud despre ea ar trebui să fie puţin mai sceptice în a crede orice. Aceste informaţii ne-psihologice sunt pseudo-ştiinţifice, ezoterice. Nu cred că voi scrie despre ele, mai curând vor putea fi recunoscute prin lipsa lor.

Autor: Monalisa Tudor

psiholog, psihoterapeut, trainer